• Home
  • Activiteiten
  • Alpha cursus

Alpha cursus

Bestaat er een God?
Is er leven na de dood?
Wie was Jezus?
Wat is geloven?
Bidden: waarom en hoe?
Wat kan ik de rest van mijn leven doen?
Hoe kan God bestaan en ook al die ellende?
Herkenbare vragen?

De Alpha-cursus is iets voor jou als je... 
Vrijblijvend meer wilt weten over het christelijk geloof, of houdt van een goed gesprek, of nieuwe mensen wilt ontmoeten, of christen bent en de basis wilt opfrissen, of denkt dat er meer moet zijn tussen hemel en aarde, of een andere goede reden hebt.

Wat biedt de Alpha cursus
De Alpha-cursus biedt je de mogelijkheid om op een ontspannen manier te ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. Meer dan elf miljoen mensen wereldwijd hebben met veel plezier Alpha gevolgd. In Nederland gingen ruim 150.000 mensen je voor. De cursus bestaat meestal uit tien doordeweekse avonden en een weekend weg.

Mensen komen om verschillende redenen naar een Alpha-cursus. De ייn wil meer weten over het christelijke geloof, de ander is net christen geworden en weer een ander wil zijn geloof nog eens vanaf het begin doordenken. De verschillende achtergronden en verschillende meningen dragen bij aan het gesprek en zorgen voor een beter begrip!

Hoe ziet een avond eruit?
De eerste avond van de cursus is meteen ook de avond waarop je vrijblijvend kunt proeven of de cursus iets voor jou is. Je kunt dan zelf beslissen of je de rest van de cursus ook zou willen volgen.

De avonden staan onder leiding van ds. Ruud Stiemer.

Maaltijd
Er is een maaltijd met elkaar aan het begin van elke cursusavond wat de mogelijkheid biedt om elkaar beter te leren kennen. De maaltijd is vrijblijvend, je kunt ook alleen aan het curusgedeelte deelnemen.

19.30u Introductie onderwerp
In deze inleidingen wordt ingegaan op diverse kernpunten van het christelijk geloof. Deze inleiding wordt verzorgd door ds. Ruud Stiemer, een andere spreker of we bekijken bijvoorbeeld een stukje film. 20.00u Kleine groep

Na de introductie van het onderwerp is er gelegenheid om verder over het onderwerp te praten, te discussiכren en vragen te stellen. Hier kun je elke vraag stellen. Geen vraag is te simpel of te bedreigend!

21.30u Afsluiting
De avond wordt weer gezamenlijk afgesloten.

Informatie en aanmelden

Wanneer
Er loopt nog een Alpha cursus een nieuwe is in voorbereiding. Wil je of wilt u mee doen (jong en oud is welkom) geef je dan op bij ds. Ruud Stiemer of Ronald Mulder.

Waar
De cursus vindt plaats in de ruimte naast de Noorderkerk  in de Schuytstraat 9-11 te Den Haag

Kosten
De Alpha-cursus is gratis, met eventueel een kleine, vrijwillige bijdrage voor de maaltijd.

Aanmelden
Je kunt jezelf aanmelden per email of telefonisch bij ds. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 070 - 382 5265 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel 070 212 3178.

Geschiedenis Alpha cursus
In 1977 was Charles Marnham, een predikant van Holy Trinity Brompton in Londen, op zoek naar een middel om de basisprincipes van het christelijk geloof op een ontspannen manier in een informele setting over te dragen. Dat werd het begin van de Alpha-cursus. De inleidingen (praatjes) gingen in op vragen als: 'Wie is Jezus?', 'Hoe en waarom zou ik bidden?' en 'Hoe leidt God ons?' Toen Charles Manharn de Holy Trinity Brompton verliet namen anderen de cursus over en voegden hun eigen veranderingen toe.

Toen Nicky Gumbel in 1990 de Alpha overnam, maakte de cursus al een centraal deel uit van het kerkelijk leven met cursussen van zo'n 100 deelnemers. Toen zijn tweede Alpha-cursus aan de gang was deed Nicky een ontdekking die de hele benadering vanuit de kerk veranderde en die de cursus een hele nieuwe dynamiek gaf. Hij realiseerde zich namelijk dat van de 13 deelnemers aan zijn kleine groep er naast de drie kerkelijke helpers er 10 niet-kerkgangers bij zaten."Zij hadden allemaal de gewoonlijke bezwaren tegen het christelijk geloof: 'Hoe zit het dan met andere godsdiensten?'; 'Hoe zit dat dan met het lijden in de wereld?' enzovoorts - en we hadden een stormachtige zes weken met elkaar," zei Nicky.

Die ervaring veranderde Nicky's denken over Alpha. Hij realiseerde zich hoe deze eenvoudige cursus een krachtig middel zou kunnen worden om mensen kennis te laten maken met het christelijk geloof. Hij bewerkte toen de cursus zodanig dat het nog aantrekkelijker werd voor niet-kerkgangers zodat zij zich herkend voelden in hun vragen aan het christelijk geloof.

De hele atmosfeer, de kleine groepen, de maaltijd, de kwaliteit van de materialen, de inhoud van de avonden en de omgeving werken allemaal mee om mensen die meer willen weten te helpen op een vanzelfsprekende manier die bij hen past.Hij benadrukte dat in die kleine groepen al die vragen aan bod konden komen die de deelnemers op hun hart hadden: hoe triviaal, bedreigend of onlogisch ze ook zouden zijn. 'Als ze hun vragen daar niet kunnen stellen, waar dan wel?'

Het primaire doel van de cursus is om de kennis van de cursusleden uit te breiden. De cursus richt zich dan ook uitdrukkelijk zowel op niet-christenen als op gelovigen.

Link Alphacursus